Zo beantwoord je de 5 meest gestelde sollicitatievragen!
Om het beste van jezelf te laten zien tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. En hoewel ieder sollicitatiegesprek anders is, zijn er een aantal vragen die (bijna) altijd terugkomen. Door voor het gesprek goed na te denken over je antwoorden, kan dit je een voorsprong geven op andere kandidaten.
Daarom geven we je een overzicht van de 5 meest gestelde vragen in een sollicitatiegesprek met tips hoe je deze vragen het beste kunt beantwoorden.
“Kun je iets over jezelf vertellen?”
Dit is een vraag die altijd wordt gesteld en daardoor goed is voor te bereiden. Door deze vraag te stellen wil je gesprekspartner te weten komen wat voor soort collega jij bent en wat je meeneemt voor de functie. Dit is het ideale moment om de aandacht te vestigen op jouw sterke punten, skills en (stage)ervaring. Probeer in 1 minuut je carrière samen te vatten en benadruk de zaken die van belang zijn voor deze functie. Bedenk vooraf welke zaken je wilt benadrukken en laat je enthousiasme merken.
“Wat zijn jouw sterke punten?”
Het is niet zonder reden dat deze vraag vrijwel altijd terugkomt in een sollicitatiegesprek. Deze vraag geeft de organisatie een beeld of jouw persoonlijke eigenschappen terugkomen in de functie. Om deze vraag goed te beantwoorden is het belangrijk om te weten waar je goed in bent. Vraag aan oud-collega’s hoe zij jouw sterke punten zien en probeer bij de beantwoording met concrete voorbeelden te komen. Het is goed om een mix te vinden tussen de zogeheten hard skills (vakinhoudelijke kennis zoals een tweede taal of computerprogramma’s) en soft skills (persoonlijke eigenschappen zoals communicatieve vaardigheden of flexibiliteit).
“Waarom wil je bij ons komen werken?”
Bij deze vraag kun je wederom laten zien dat je je goed hebt voorbereid. Geef aan wat je aanspreekt aan de organisatie en wat je al weet van de organisatie. Laat merken dat de organisatie jou aanspreekt en waarom dit aansluit bij wie jij bent als persoon.
“Wat doe je in je vrije tijd?”
Na de vraag om iets over jezelf te vertellen is dit weer een mooie kans om je persoonlijkheid te laten zien. Vertel je gesprekspartner wat je hobby’s en interesses zijn, met wat geluk sluit dit aan bij hun hobby’s en interesses en kun je hier over doorpraten. Het kan je helpen om creatiever te zijn dan fitness en omgaan met familie ten vrienden te benoemen. Bijzondere interesses zorgen ervoor dat de gesprekspartner je niet snel vergeet.
“Wat kunnen wij als organisatie doen om jou te ondersteunen?”
Voor de organisatie is het van belang om een duidelijk beeld te hebben bij hoe zij ervoor kunnen zorgen dat jij goed op je plek komt. Vind je het bijvoorbeeld fijn om in een rustige ruimte te werken, heb je aanpassingen nodig op je werkplek of werk jij beter met een duidelijk en afgebakend takenpakket? Dit is het moment om aan te geven wat jij nodig hebt om je werkzaamheden goed uit te voeren. Wees hierin eerlijk en open, dit is niet altijd makkelijk maar gaat je op de lange termijn absoluut helpen.
Hierboven staan een aantal vragen die gesteld kunnen worden tijdens een sollicitatiegesprek, maar in de toekomst zullen veel sollicitatiegesprekken gaan plaatsvinden via video. Dit is natuurlijk een andere beleving dan een gesprek bij de opdrachtgever op locatie. Hieronder vind je een aantal tips om een videogesprek ook tot een goed einde te brengen.
Tips voor tijdens een videogesprek:
- Zoek een rustige en stille ruimte. Het kan heel vervelend zijn als tijdens het gesprek je vriend/vriendin/huisgenoot steeds door het beeld loopt. Zowel voor jou als voor je gesprekspartner kan dit flink afleiden.
- Zorg voor een opgeruimde en nette plek. Het voegt niets toe als je gesprekspartner jouw was aan het rek ziet hangen of een rommelige woonruimte ziet.
- Je laat niet het beste van jezelf zien als je voor een raam gaat zitten en daardoor je gezicht in de schaduw valt. Kies voor een lichte ruimte en zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent.
- Test voorafgaand aan het gesprek het video programma en waar je telefoon of laptop stabiel neer kunt zetten. Door voor het gesprek te oefenen met een vriend of vriendin ben je er zeker van dat het niet fout gaat tijdens het gesprek zelf.
- Probeer in een videogesprek langzamer te praten dan normaal. Je gesprekspartner heeft meer tijd nodig om je antwoorden in zich op te nemen, dit doordat lichaamstaal minder duidelijk is dan in een normaal gesprek.
Ben je door blog enthousiast geworden en sta je open voor een nieuwe baan? Klik hier voor ons actuele vacature overzicht en wellicht zit jij binnenkort wel om tafel met één van onze opdrachtgevers.