Van 2016 tot 2023 heeft Maarten Gillich gewerkt als jobcoach voor statushouders. Tegenwoordig werkt hij bij Pernu als recruiter en zijn we benieuwd hoe hij zijn ervaringen en kennis als jobcoach voor statushouders meeneemt in zijn huidige functie bij Pernu.
Je hebt als jobcoach gewerkt voor statushouders. Wat interessant! Kun je daar meer over vertellen?
Statushouders staan vaak aan het begin van hun carrière . Ik sprak veel kandidaten die niet echt wisten wat ze wilden doen. Ze willen snel aan het werk komen en vinden veel werk prima om maar aan de slag te kunnen. De belangrijkste vraag in zo’n traject is dan ook: ‘Wat vind je leuk om te doen? Het antwoord dat ik dan regelmatig terugkreeg is: ‘Ik vind alles leuk!’ Waarop ik antwoord: ‘maar wat lijkt je nou écht leuk om te gaan doen?’ Dat zijn lastige vragen voor de meeste statushouders want daar hebben ze nooit over nagedacht. Tijdens onze gesprekken duurt het dus vaak even tot we bij de kern konden komen. Ik moest veel vragen stellen om erachter te komen in welke hoek ik moest zoeken qua werk. Mijn werk als jobcoach bestond dus uit steeds meer verfijnen, geduld hebben en vooral heel veel vragen te stellen.
Wat maakte dit werk zo interessant?
De weg die je vrijmaakt voor mensen. Het werk geeft echt een gevoel van voldoening. Als je een statushouders hebt kunnen plaatsen bij een werkgever en je later hoort dat ze helemaal op hun plek zitten daar, geeft het je wel een gevoel van ‘Yes!’. Ik wilde de mensen zo snel mogelijk aan het werk helpen maar het voelde helemaal geslaagd als ze ook in een organisatie terecht kwamen die helemaal bij ze past en ze doorgroeimogelijkheden hebben gekregen.
“Als je een statushouders hebt kunnen plaatsen bij een werkgever en je later hoort dat ze helemaal op hun plek zitten daar, geeft het je wel een gevoel van ‘Yes!’.”
Wat viel je op tijdens de gesprekken die je voerde met de statushouders?
Vooral de achtergrond van mensen en hoe dit hun kijk op werk heeft gevormd. Veel mensen uit Eritrea bijvoorbeeld komen uit militaire dienst, dit zijn mannen en vrouwen en ongeacht hun functie vragen zij vaak om schoonmaakwerk. Omdat dit hen vertrouwd is en ze denken dat dat het enige werk is dat ze zouden kunnen doen. Syrische mensen zijn vaak juist technisch onderbouwd. Het zijn vaak schilders, timmerlui of komen uit de bouw. En mensen uit Afghanistan spreken over het algemeen goed Engels en weten veel over architectuur. Mensen blijven vaak vertrouwd bij hetgeen dat ze in hun land van herkomst hebben gedaan en moeten nog overtuigd worden dat er ook andere mogelijkheden zijn!
“Mensen blijven vaak vertrouwd bij hetgeen dat ze in hun land van herkomst hebben gedaan en moeten nog overtuigd worden dat er ook andere mogelijkheden zijn!”
Wat maakt het werk van een jobcoach voor statushouders zo belangrijk volgens jou?
Jobcoaches fungeren als koppeling tussen statushouders en werkgevers. Als jobcoach willen we dat de mensen aan het werk komen en aan het werk blijven. De statushouders moeten ergens binnen zien te komen al is het voor een stage of een werkervering. Vaak als iemand binnen is bij een organisatie die goed bij ze past volgen er al snel ontwikkelingsmogelijkheden. Soms bij een totaal andere functie die ze in eerste instantie voor ogen hadden! Dat maakt het werk ook zo mooi en dus ook belangrijk.
Nu ben je aan het werk bij Pernu als recruiter. Hoe neem je je kennis als jobcoach mee in je huidige functie?
Vooral de manier van vragenstellen en het werken aan een motivatie neem ik mee in mijn huidige werk als recruiter. Dat heb ik veel moeten doen met statushouders en het doorvragen komt nu goed van pas. Een voorbeeld; Iemand wil graag bij de Belastingdienst aan het werk. Een vraag zou kunnen zijn: ‘Waarom trekt de Belastingdienst jou zo aan?’ Een antwoord dat ik dan vaak krijg is ‘Ik wil graag met cijfers werken.’ Zo’n antwoord is vaak niet genoeg. Ik oefen daarom veel met kandidaten met het goed onder woorden brengen waarom je in een bepaalde functie wil werken of voor een bepaalde organisatie.
“Vooral de manier van vragenstellen en het werken aan een motivatie neem ik mee in mijn huidige werk als recruiter.”
Waar ligt nog een verbeterslag voor jobcoaches volgens jou?
Een goede jobcoach zorgt er simpelweg voor dat de juiste persoon op de juiste plek komt. Sommige jobcoaches hebben een enorm klantenbestand maar spreken nauwelijks met de mensen uit dit bestand. Dat is zonde. Door in gesprek te blijven met de werkzoekenden kan er vaak een goede uitzet gedaan worden bij een klant. Het onderhouden van de contacten is erg belangrijk aspect dat niet vergeten mag worden.
Tot slot; heb je nog tips voor werkgevers die een jobcoach onder de arm willen nemen?
Jazeker; creëer kansen! Mensen willen graag leren. Als je de kans ziet om wat aandacht te besteden aan iemand, kan dat je heel veel opleveren. Veel mensen willen bijvoorbeeld ook wel eerst stage lopen. Bied de mogelijkheid aan om te leren. Het gaat om de toekomst van mensen en met een goede werknemer is het ook jouw toekomst.
Pernu werkt ook samen met jobcoachorganisaties. Meer informatie hierover vind je hier.