Uren Inloggen Contact

Maak kennis met de vertrouwenspersoon van Pernu: Carola Wiedijk

Bij Pernu staat veiligheid en welzijn op de werkvloer hoog in het vaandel. Om een veilige en ondersteunende werkomgeving te waarborgen, speelt de rol van vertrouwenspersoon een cruciale rol. We spraken met Carola Wiedijk, gecertificeerd vertrouwenspersoon en adviseur Banenafspraak, over haar werk en het belang van een vertrouwenspersoon binnen Pernu..

1. Carola, kun je jezelf kort voorstellen en vertellen waarom je als vertrouwenspersoon aan de slag bent gegaan?

“Ik ben Carola Wiedijk en werk al vijf jaar bij Pernu als adviseur Banenafspraak. Daarnaast ben ik gecertificeerd vertrouwenspersoon via het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen (LIVP). In mijn werk vind ik het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt op het werk en een plek heeft om problemen of zorgen te bespreken. Door mijn ervaring in HR en mijn werk met kwetsbare groepen, voelde ik me geroepen om deze rol op me te nemen.”

Door mijn ervaring in HR en mijn werk met kwetsbare groepen, voelde ik me geroepen om deze rol op te nemen.

2. Wat doet een vertrouwenspersoon precies?

“Als vertrouwenspersoon bied ik medewerkers een luisterend oor wanneer zij te maken hebben met ongewenst gedrag, zoals pesten, intimidatie, discriminatie of seksuele intimidatie. Alles wat we bespreken blijft volledig vertrouwelijk, tenzij de medewerker toestemming geeft om informatie te delen. Mijn rol is om te luisteren, advies te geven over mogelijke stappen en te ondersteunen bij het vinden van oplossingen. De medewerker behoudt altijd de regie.”

3. Wanneer kom je in beeld als vertrouwenspersoon en wanneer niet?

“Ik word ingeschakeld bij situaties waarin medewerkers te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag of zich onveilig voelen op de werkvloer, zoals bij verbale intimidatie, ongewenste aanrakingen of uitsluiting. Bij arbeidsconflicten, zoals meningsverschillen over werkdruk of beoordelingen, is de HR-afdeling of de leidinggevende vaak de aangewezen partij.”

4. Waarom is een vertrouwenspersoon zo belangrijk?

“Een vertrouwenspersoon biedt een veilige plek waar medewerkers ongewenst gedrag kunnen melden zonder bang te zijn voor repercussies. Door op tijd in gesprek te gaan, kunnen problemen vaak snel worden opgelost voordat ze escaleren. Dit voorkomt dat situaties leiden tot burn-out, ziekteverzuim of zelfs ontslag. Het draagt bij aan een gezonde en veilige werkomgeving waarin iedereen zich gehoord en gesteund voelt.”

5. Hoe zorg je ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen om naar je toe te komen?

“Benaderbaarheid is essentieel. Ik probeer een veilige sfeer te creëren door te luisteren zonder oordeel en door duidelijk te maken dat alles wat we bespreken vertrouwelijk blijft. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik zichtbaar ben, zodat medewerkers weten dat ik er altijd voor ze ben. Hierdoor voelen ze zich sneller op hun gemak om naar mij toe te komen.”

6. Hoe waarborg je de vertrouwelijkheid van gesprekken?

“Vertrouwelijkheid is de kern van mijn werk. Gesprekken voer ik altijd in een veilige, afgeschermde omgeving en ik deel geen informatie zonder de uitdrukkelijke toestemming van de medewerker. Alleen in gevallen waar er direct gevaar is voor iemand, bespreken we samen welke stappen er genomen moeten worden. Zo blijft het vertrouwen in de vertrouwelijkheid intact.”

Gesprekken voer ik altijd in een veilige, afgeschermde omgeving en ik deel geen informatie zonder de uitdrukkelijke toestemming van de medewerker.

7. Kun je een voorbeeld geven van hoe je iemand hebt geholpen een conflict op te lossen?

“Zeker. Een medewerker voelde zich geïntimideerd door een collega die haar constant onder druk zette om buiten werktijd af te spreken en persoonlijke vragen stelde. Ze vond het lastig om dit zelf aan te kaarten, uit angst voor negatieve gevolgen. Samen hebben we de situatie besproken en besloten om dit vertrouwelijk met HR en haar leidinggevende te delen. Na een gesprek paste de collega zijn gedrag aan en voelde de medewerker zich weer veilig op de werkvloer.”

8. Waar kunnen medewerkers terecht voor meer informatie of om contact op te nemen?

“Medewerkers kunnen altijd contact met mij opnemen via vertrouwenspersoon@pernu.me of telefonisch via +31 6 42107312 voor een vertrouwelijk gesprek. Daarnaast kunnen zij terecht bij de vertrouwenspersoon van de organisatie waar ze gedetacheerd zijn.”

Share
Garcia
26 September 2024

Recente artikelen

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN VACATURES IN JOUW REGIO?

Aanmelden mailinglist