Uren Inloggen Contact

Een goede motivatiebrief schrijven: 10 tips

In bijna iedere vacature wordt gevraagd om een cv en een begeleidende brief, vaak aangeduid als motivatiebrief of sollicitatiebrief. Maar wat is nu precies een motivatiebrief? Een motivatiebrief is een document naast je cv waarin jij naast je geschiktheid ook de redenen aangeeft waarom jij graag de baan wilt hebben. De werkgever bepaalt aan de hand van de cv’s en brieven die ze binnenkrijgen wie ze moeten uitnodigen.

In een motivatiebrief staat specifiek omschreven waarom jij een geschikte match zou zijn voor de vacature die open staat. Het is niet de bedoeling dat je je cv herhaalt in je brief. In plaats daarvan is het verstandig om jezelf als persoon te introduceren. Vertel een persoonlijk verhaal over wie jij bent, wat je kunt en waarom jij geschikt bent voor de functie.

Een bekende misvatting is ook dat je brief lang moet zijn. Een korte motivatiebrief kan net zo effectief zijn. Hier volgen 10 tips die jou kunnen helpen een goede motivatiebrief te schrijven.

Met deze 10 tips schrijf jij een goede motivatiebrief

1. Een goede voorbereiding is het halve werk; ken de organisatie!

Zorg dat je je eerst goed voorbereidt. Op de website en social media van de organisatie kun je meer informatie vinden: hoe komt de bedrijfscultuur over, wat voor een soort mensen werken er en hoe formeel/informeel zijn ze? Hiermee bepaal je namelijk welke eigenschappen je van jezelf kunt noemen en hoe formeel je de motivatiebrief schrijft. Het spreekt voor je als je laat zien dat je je goed hebt ingelezen.

2. Neem de tijd voor het schrijven

Ga niet gehaast te werk. Neem de tijd om zaken rustig te overdenken en zinnen te herschrijven. Je schrijft een betere en meer passende motivatiebrief als je er rustig de tijd voor neemt. Wat vragen ze nou precies van de kandidaat? Wat voor organisatie is het? Waar zitten raakvlakken met jouw persoon, jouw waarden en je ervaring? Begin op tijd zodat je jezelf de ruimte geeft om steeds weer met een frisse blik naar je brief te kijken. Tip: laat iemand je motivatiebrief lezen voor een final check.

 

3. De opening

In de opening geef je aan naar welke functie jij solliciteert en waar je de vacature gevonden hebt. Laat je niet afschrikken door adviezen waarin staat dat je je sollicitatiebrief per se origineel moet beginnen. Dat is vaak alleen écht noodzakelijk als je in de creatieve branche solliciteert.

 

4. Vertel in een persoonlijk verhaal waarom JIJ de juiste persoon bent!

Vertel in deze alinea waarom jij dé meest geschikte kandidaat bent. Wees niet te stellig, maar ook zeker niet te bescheiden. Door een persoonlijk verhaal te delen zorg je dat je motivatie nog beter overkomt. Het wordt op die manier tastbaar. Het geeft inzicht in wie jij bent en waar je passie ligt.

 

5. Deel praktijkervaringen die relevant zijn voor deze vacature

Laat duidelijk genoeg zien hoe de organisatie kan profiteren van jouw achtergrond en jouw vaardigheden. Vertel hierbij wat je hebt bereikt in concrete en tastbare voorbeelden. De specifieke ervaring of prestaties die jou onderscheiden van de rest van de kandidaten is zeer belangrijk. Waar zit jouw toegevoegde waarde?

 

6. Herhaal geen informatie uit jouw cv

Maak niet de fout om in jouw brief teksten uit jouw cv te herhalen. Je kunt er wel naar verwijzen. ‘Zoals u kunt lezen in het bijgesloten curriculum vitae, beschik ik over de vereiste ervaring op het terrein van …‘ of ‘In mijn cv vindt u voorbeelden van mijn ervaring en aanpak op het terrein van…’

 

7. Geef aan waarom je zo enthousiast bent

Onwijs fijn dat je blij en enthousiast wordt van deze potentiële baan. Zorg ervoor dat je voor je toekomstige werkgevers goed onderbouwt waarom je precies zo enthousiast bent. Geef duidelijke voorbeelden van jouw ervaringen met de organisatie Leg ze uit wat jouw overeenkomsten zijn met de organisatie. Op deze manier lijkt jouw enthousiasme niet misplaatst of gemaakt en zullen ze jou die gave baan zeker wel gunnen.

 

8. Schrijf to the point en hou het feitelijk

Enthousiasme is leuk en aardig, maar het is belangrijker dat je goed werk kunt leveren. Onderbouw met genoeg voorbeelden welke kwaliteiten en eigenschappen jij kunt bijdragen aan dit bedrijf. Wees duidelijk, feitelijk en onderbouw het goed, maar pas op dat je geen lappen tekst opschrijft. Het leidt tot irritatie bij de lezer – die meestal in korte tijd een groot aantal brieven moet doornemen – wanneer jij onnodig veel woorden gebruikt om tot jouw boodschap te komen. Schrijf dus to the point.

 

9. Check je motivatiebrief op spelfouten

Check, check, dubbelcheck. Altijd goed om je motivatiebrief nog even door iemand anders te laten lezen voor een laatste controle check. Zo komt er misschien toch nog een foutje boven water dat je over het hoofd hebt gezien. Het zou zonde zijn als er toch een spellingsfout in je tekst staat. Je maakt maar één keer een eerste indruk. Zorg dat die goed is!

 

10. Stuur je brief in een PDF-versie

Als je je motivatiebrief in een PDF- versie stuurt weet je zeker dat je motivatiebrief in het juiste formaat op het scherm van de lezer verschijnt en er niet van alles versprongen is.

 

Opbouw van je motivatiebrief

Een goede motivatie schrijven doe je met behulp van een kop, een lijf en een staart. Ofwel: een aanhef en opening van één alinea; een middendeel van twee of hooguit drie alinea’s en een afsluitende alinea. Houd de informatie compact. ‘Less is more’. Eén A4-tje is je maximum.

  • Aanhef
    De aanhef moet correct en persoonlijk zijn. Als je niet weet aan wie je je brief moet richten, dan bel je even naar de organisatie. Dat is ook direct een goed moment om jezelf te introduceren en je enthousiasme voor de functie kenbaar te maken.

  • Je openingsalinea
    Hierin zet je de schijnwerper meteen op jezelf. Wie ben je, wat maakt jou geschikt voor deze baan, wat heb je te bieden en vooral: wat is je motivatie om juist op deze functie bij dit bedrijf te solliciteren. Verplaats je in de functie-eisen en in de organisatie en zoek naar raakvlakken. Voorbeeld: ‘Toen ik uw vacature voor een verkoopmedewerker zag, was ik meteen enthousiast. Ik dacht: dit is mijn kans om te laten zien dat ik klanten kan overtuigen en naar doelen toe kan werken.’ Dát is een openingszin waar wij als recruiters warm van worden.
     
  • Jouw motivatie
    Hier ga je dieper in op je eigenschappen en kwaliteiten. Doel: interesse wekken voor wie je bent en wat je kunt. Haak in op de functie-eisen. Onderbouw wat je weet en kunt. Bij voorkeur met concrete ervaringen in eerdere banen, vrijwilligerswerk of je studententijd. Benadruk je successen.
     
  • De afronding
    Maak een krachtige samenvatting, verwijs naar je cv, en geef aan dat je je erop verheugt om de organisatie beter te leren kennen en jouw kwaliteiten en motivatie toe te lichten. Sluit af met een ‘vriendelijke groet’ en je naam. Vergeet je handtekening niet als het om een fysieke brief gaat. En vermeld helemaal onderin: bijlage: curriculum vitae. Doel: overtuigen, zodat ze jou wel uit moeten nodigen voor een sollicitatiegesprek.

De laatste tips

  • Vermijd vage zinnen en clichés
  • Maak een correct, verzorgd en foutloos document
  • Sluit altijd af met een verzoek om een persoonlijk gesprek
  • Gebruik korte zinnen en een heldere indeling
  • Maak je motivatiebrief persoonlijk, laat zo goed mogelijk zien wie jij bent
  • Sla je bestand op als pdf en geef het bestand een duidelijke naam, bijvoorbeeld motivatiebrief_Josefien_van_Zetten_klantenservicemedewerker

In deze video leer je hoe je een aantrekkelijke motivatiebrief schrijft

  

Voorbeeld motivatiebrief

Om je alvast op weg te helpen, hebben we een voorbeeld van een motivatiebrief gemaakt.

Gebruik deze ter inspiratie en maak je eigen brief.

Motivatiebrief voorbeeld.pdf

Onze mensen

Laatste vacatures

Job Banner

Fiscaal Medewerker/Medewerker aangiftes bij de Belastingdienst MKB Amsterdam (doelgroepregister/Wajong)

Heb je ervaring met fiscaliteit en wil je deze toepassen binnen de Belastingdienst? En heb je nu een Wajong, doelgroepregistratie of val je onder de Indicatie Banenafspraak of...
Amsterdam

Fiscaal administratief medewerker/Medewerker aangiftes bij de Belastingdienst MKB Emmen (doelgroepregister/Wajong)

Spreekt fiscaal administratief werk jou aan en werk je graag bij de rijksoverheid? En heb je nu een Wajong, doelgroepregistratie of val je onder de Indicatie Banenafspraak of...
Emmen

Fiscaal administratief medewerker/Medewerker aangiftes bij de Belastingdienst MKB Maastricht (doelgroepregister/Wajong)

Spreekt fiscaal administratief werk jou aan en werk je graag bij de rijksoverheid? En heb je nu een Wajong, doelgroepregistratie of val je onder de Indicatie Banenafspraak of...
Maastricht

Fiscaal Medewerker/Medewerker aangiftes bij de Belastingdienst Den Haag (doelgroepregister/Wajong)

Heb je ervaring met fiscaliteit en wil je deze toepassen binnen de Belastingdienst?  En heb je nu een Wajong, doelgroepregistratie of val je onder de Indicatie Banenafspraak of...
Den Haag

Fiscaal administratief medewerker/Medewerker aangiftes bij de Belastingdienst Utrecht (doelgroepregister/Wajong)

Spreekt fiscaal administratief werk jou aan en werk je graag bij de rijksoverheid? En heb je nu een Wajong, doelgroepregistratie of val je onder de Indicatie Banenafspraak of...
Utrecht

Scanmedewerker bij de Rechtspraak in Den Haag (doelgroepregister en Wajong)

Vind jij het leuk om aan de slag te gaan met het scannen van dossiers? En werk jij graag nauwkeurig? Heb jij een Wajong uitkering, doelgroepenregistratie of val je onder de Indicatie...
Den Haag

Onze opdrachtgevers

Referenties

Stijn Otten

Heattransformers

‘’De samenwerking met Pernu bevalt ons goed. Bewonderingswaardig dat jullie ons aan een goede medewerker hebben kunnen helpen in deze krappe arbeidsmarkt. Door middel van detachering kunnen wij het afbreukrisico verlagen. Detachering geeft ons de tijd om elkaar goed te leren kennen alvorens we samen een langdurig dienstverband aangaan."  Lees meer...

Alle referenties

Maryenka van der Weg

Domeinen Roerende Zaken

‘’Momenteel hebben wij in Hoogeveen vijf personen aan het werk via Pernu waar ik erg tevreden mee ben. Wij kunnen een goede en veilige werkplek bieden waar arbeidsparticipanten zich kunnen ontwikkelen zonder dat de werkdruk te hoog wordt. De detacheringsconstructie biedt als voordeel dat je de tijd hebt om te kijken of iemand geschikt is voor de baan."  Lees meer...

Alle referenties

Jolijn Dekker

Koninklijke Landmacht - afdeling Artillerie

"Als organisatie konden wij wel wat extra handvatten gebruiken ten aanzien van de begeleiding van onze medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt. Pernu organiseerde een leerzame sessie met veel praktijkgerichte adviezen die de communicatie over-en-weer echt ten goede is gekomen. We begrijpen elkaar nu veel beter." Lees meer...

Alle referenties

Peter Holtrop

Dienst Justitiële Inrichtingen

‘’Een arbeidsparticipant heeft een zeer positief effect op de kwaliteit en mogelijkheden van de dienstverlening. Zij verlagen de werkdruk op de reguliere medewerkers en dragen bij aan de geleverde kwaliteit en klant tevredenheid.."  Lees meer...

Alle referenties

Recente artikelen

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN VACATURES IN JOUW REGIO?

Aanmelden mailinglist

Wat voor soort banen kan ik bij Pernu verwachten?

Bij Pernu bieden wij een diversiteit aan banen aan. Dit betreft banen in de publieke sector (Rijksoverheid) en in de commerciële sector (bedrijfsleven). Wij hebben banen voor zowel MBO, HBO als WO en ook banen waarvoor je geen opleiding nodig hebt.

Voorbeelden van banen die wij aanbieden:

  • Administratief medewerker
  • Servicedeskmedewerker
  • Hulpmonteur/ installatiemonteur
  • Pendelbus chauffeur
  • Medewerker groenonderhoud
  • Recruiter
  • Marketingmedewerker
  • Magazijnmedewerker
  • Medewerker behandeling aangifte
  • Assistent accountant
  • HR- medewerker
  • Werkvoorbereider

Lees hier het verhaal van Daniël die aan de slag is gegaan bij de Politie als secretarieel medewerker en van Gregor die werkt bij de Ridder in Soesterberg als assistent groundsman bij FC Utrecht.

Natuurlijk zijn dit niet alle voorkomende functies, het overzicht van onze openstaande vacatures tref je op de vacaturepagina van Pernu. Kijk snel of er iets passends voor jou bijstaat!

 

Wordt er voldoende rekening gehouden met mijn arbeidsbeperking?

Ja, er wordt juist gekeken naar wat jij wél kan. Wij denken in mogelijkheden en benadrukken daarbij jouw specifieke talenten.

Dit doen wij onder andere door een uitgebreid persoonlijk profiel van jou te creëren. Zo krijg je een goed beeld in hoeverre je aansluit bij de functie waarvoor je solliciteert. In dat MBTI profiel staat waar jij goed in bent en wat jij nodig hebt op de werkvloer en in de werkrelatie om in je kracht te staan. Waar kun je je nog verder in ontwikkelen en wat zijn de aandachtspunten? Zo kan de opdrachtgever rekening houden met wat jij nodig hebt en kunnen jullie een gezonde werkrelatie opbouwen.

We hebben aandacht voor jouw talenten en begrip voor de dingen waar je minder goed in bent. Bovendien helpen wij niet alleen jij, maar ook je werkgever om te gaan met de beperkingen die jij in je werk ervaart. 

Waar kan ik ervaringen lezen van medewerkers die bij jullie in dienst zijn getreden?

Op onze website kun je diverse persoonlijke ervaringsverhalen lezen van onze medewerkers. Zo kun je het verhaal lezen van Marissa Draaisma. Zij werkt voor Pernu bij DJI (Dienst Justitiële Inrichting) in Veenhuizen. Zij vertelt openlijk over hoe zijn in de doelgroep terecht is gekomen en wat dit voor haar heeft betekent. Zij deelt haar ervaringen over haar samenwerking met Pernu en hoe zij het vindt om te werken bij DJI als administratief ondersteuner.

Wat is het doelgroepregister?

Het doelgroepregister is een lijst met gegevens van mensen die vallen onder de doelgroep van de banenafspraak. Dit is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om ervoor te zorgen dat er extra banen beschikbaar komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Lees hier meer.