Hoe ga ik om met een collega die autisme heeft?
Veel mensen zien er misschien een beetje tegenop. Stel dat er iemand met autisme aangenomen wordt in mijn bedrijf: hoe moet ik daar eigenlijk mee omgaan?
Pernu heeft de ervaring dat een klein beetje coaching van collega's enorm kan helpen om deze werknemer te begrijpen en in te zetten op zijn of haar kracht. Wij verzorgen daarom - op aanvraag - een training hierover. In dit artikel Drie tips hoe jij om kan gaan met een collega die autisme heeft.
-
Zorg voor duidelijkheid
Mensen met autisme hebben moeite met veranderingen en onduidelijkheden. Hierdoor is het van groot belang dat jij als collega duidelijke taken en veranderingen tijdig aangeeft. Mensen met autisme zijn namelijk goed in het uitvoeren van een taak waar hun talenten liggen en kunnen dit met regelmaat goed uit blijven voeren.
Mensen met autisme hebben oog voor detail en zien sneller taken liggen dan anderen. Zorg ervoor dat je altijd duidelijk bent naar de collega toe en vraag wat de collega met autisme van jou verwacht. Dit zorgt voor duidelijkheid voor jullie beide.
-
Wees voorzichtig met afspraken
Mensen met autisme vinden het vaak lastig om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Wanneer jij vraagt aan de collega met autisme of zij eind van de week haar werk af kan hebben, neemt zij dit heel serieus.
Komt er iets tussen? Zelfs dan blijft zij gefocust op het nakomen van de afspraak en heeft zij het extra druk. Zorg daardoor dat je voorzichtig bent met het maken van afspraken en vooral met het maken van deadlines.
-
Communicatie
Voor een fijne samenwerking, is communicatie met een collega die autisme heeft, van groot belang. Mensen met autisme hebben namelijk moeite met non-verbale signalen en gezichtsuitdrukkingen.
Zorg daarom dat je gebruik maakt van korte en directe zinnen en zorg voor voldoende rust tijdens het gesprek.