Uren Inloggen Contact

Hoe om te gaan met autisme op de werkvloer?

Omgaan met autisme op de werkvloer is niet altijd makkelijk voor werkgevers. Toch kan het in dienst nemen van iemand met een stoornis uit het autistische spectrum grote ook voordelen hebben. In de regel zijn mensen met autisme wisselend sociaal vaardig, maar tegelijkertijd juist enorm goed in de dingen waarvoor zij zich interesseren. Vijf tips voor werkgevers.

  1. Weet wat autisme is

    Autisme wordt vaak gezien als een beperking, terwijl mensen met autisme juist ontzettend veel talenten bezitten. Vaak zijn mensen met autisme goed in ICT, techniek, creatieve beroepen en medische beroepen. Mensen met autisme hebben een scherp oog voor detail. Hierdoor zien mensen met autisme vaak sneller taken liggen dan anderen. Ook kunnen mensen met autisme zich goed focussen in rustige omgevingen, zijn zij goed met cijfers en hebben zij een analytisch vermogen.

    Om goed om te kunnen gaan met een medewerker met autisme op de werkvloer, is het van groot belang dat je als werkgever weet wat autisme is. Er zijn verschillende vormen van autisme en het is fijn om te weten wat voor vorm je werknemer heeft. Zo hebben mensen met autisme vaak baat bij een vast contactpersoon, vaste werkplek, duidelijke communicatie en een rustige werkomgeving.
     
  2. Ga in gesprek

    Door in gesprek te gaan met de werknemer met autisme, kun je kijken waar de medewerker behoefte aan heeft, welke talenten de medewerker allemaal heeft en graag hulp bij wil tijdens de uitvoering van de taken. Mensen met autisme weten zelf heel goed wat voor hen werk en wat niet.

    Door concrete punten te benoemen tijdens een gesprek en de medewerker de ruimte te geven, kom je samen tot verwachtingen van beide kanten. Hierdoor voelt de werknemer zich gehoord en weet jij als werkgever waarin je kan helpen.
     
  3. Zorg voor passend werk

    Mensen met autisme hebben vaak vele talenten. Wanneer je het gesprek met de werknemer hebt gevoerd, is het duidelijk waar de medewerker in het werkveld zijn/haar talenten goed kan benutten en waar jij als werkgever in kan aansturen. Zorg voor duidelijke taken waar de werknemer zijn talenten kan benutten!  
     
  4. Uitvoering

    Zorg op de werkvloer voor duidelijke communicatie met de werknemer. Mensen met autisme hebben hier vaak wat meer moeite mee dan anderen. Dit komt doordat zij meer moeite hebben met non-verbale signalen en gezichtsuitdrukkingen. Gebruik daarom in de communicatie korte en directe zinnen, wees duidelijk en zorg voor voldoende rust tijdens het gesprek. Hoe minder prikkels, hoe beter de medewerker met autisme zich kan concentreren tijdens het gesprek.
     
  5. Evalueer

    Plan gesprekken in en evalueer met de medewerker. Hoe vindt de medewerker dat het gaat, wat doet de medewerker uitstekend en waarin kan de medewerker beter ondersteunt worden vanuit de werkgever? Door te evalueren krijgt de medewerker meer begrip, tijdige ondersteuning bij taken en voelt de medewerker zich gehoord.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN VACATURES IN JOUW REGIO?

Aanmelden mailinglist