Programma auditieve beperking
In Nederland zijn er meer dan 1 miljoen mensen met een gehoorbeperking. Zij kunnen last hebben van slechthorendheid, doofheid, tinnitus, hyperacusis, doofblindheid, laatdoofheid of plotsdoofheid. Dit vraagt aan om geduld, aandacht, begrip en vaardigheid.
Deze groep kenmerkt zich in diversiteit in gehooruitdaging en de mogelijkheden met of zonder aanpassingen tot het uitvoeren van werkzaamheden. Bij Pernu spreken we liever van een arbeidsbijzonderheid en zullen we daarom de term gehooruitdaging gebruiken.
Slechthorende medewerker in dienst
Bij Pernu vinden wij dat iedereen recht heeft op betaald werk en gelijke kansen. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen met een gehoor uitdaging. De aanpak van Pernu kenmerkt zich door persoonlijke aandacht én maatwerk, zo realiseren we duurzame arbeidsplekken.
We informeren werkgevers graag bij de vragen die wellicht opkomen bij het aannemen van een medewerker met een gehooruitdaging. Welk verschil in doofheid is er? Wat als er brand is? Hoe zit het met overleg volgen? Er zijn tegenwoordig vele communicatiemogelijkheden op de werkvloer: van audioapparatuur tot schrijftolk. Wij staan klaar om te adviseren en zorgen voor de juiste mensen op de juiste plek!
Tips voor werkgevers en collega’s van een slechthorende medewerker
- Vraag aan de dove of slechthorende medewerker zelf wat goed werkt, naar zijn/ haar ervaringen, wat prettig is en wat juist niet
- Betrek de medewerker bij de gespreksmomenten; voorkom dat de medewerker zich buitengesloten gaat voelen
- Zorg dat medewerkers niet door elkaar praten
- Leg geluidsabsorberende vloerbedekking neer
- Geef tijd om te lezen, ook bij presentaties, en wacht met communiceren tot er weer oogcontact is
- Spreek niet extra hard, dat maakt het verstaan niet gemakkelijker
Stappenplan slechthorende medewerker in dienst nemen
In sommige gevallen is er voor een succesvolle plaatsing op de werkplek meer nodig. Hierbij kan er gedacht worden aan specifieke technische ondersteuning op het gebied van geluiden verwerken en versterken. Dat kan bij en met onze partner PlanPlan. Voor een inclusief werkklimaat is er meer nodig dan alleen een werkplekaanpassing. Onze partner Heart2Hear verzorgt workshops voor teams wat zorgt voor prikkelreductie. Hier heeft iedereen baat bij.
Pernu inventariseert de eventuele benodigde hulpmiddelen of werkplekaanpassingen en de financiering daarvan. Bovendien begeleidt Pernu in de uitvoering hiervan.
- De medewerker wordt door onze HR Recruiter met behulp van een specifieke vragenlijst , de Quickscan, geinterviewd. Met als resultaat dat we exact kunnen vaststellen welke typische gehooruitdaging er aanwezig is en welke hulpmiddelen er eventueel nodig zijn.
- In sommige gevallen is er voor een succesvolle plaatsing op de werkplek meer nodig. Hierbij kan er gedacht worden aan specifieke technische ondersteuning op het gebied van geluiden verwerken en versterken. Dat kan bij en met onze partner PlanPlan. Voor een inclusief werkklimaat is er meer nodig dan alleen een werkplekaanpassing. Onze partner Heart2Hear verzorgt workshops voor teams wat zorgt voor prikkelreductie. Hier heeft iedereen baat bij.
- Pernu voert een algemene checklist auditief uit waarmee wordt vastgesteld in welke mate de werkplek oftewel de vacature geschikt is voor een medewerker met een auditieve uitdaging. Als de medewerker is geselecteerd, kan nog gekozen worden voor een specifieker werkplekonderzoek: gericht op de werkplek en de geselecteerde.
- We bieden een overzicht van uitgangspunten in de samenwerking met u. Je kan spreken van een soort roadmap: Wie doet wat, wederzijdse taakverdeling, verantwoordelijkheden en tijdsplanning.
- Wij bieden uw team van toekomstige collega’s een instructievideo. Hierin staan alle begrippen en adviezen om goed samen te kunnen werken met betrekking tot een auditieve uitdaging.
- Pernu werkt met externe jobcoaches (Jobstap en Refrisk) die gespecialiseerd zijn in de begeleiding van auditieve uitdagingen op de werkplek. Zij ondersteunen niet alleen de medewerker met hulpvragen maar staan ook in contact met de teamleden van jouw werkplek en natuurlijk de leidinggevende. Alles gericht op een succesvolle en duurzame baan.
- We bieden een aangepaste arbo checklist aan. Hierin worden een aantal specifieke items toegelicht. Zoals het aanmelden dat een medewerker auditief beperkt is. Kan je een alarm horen? Zo niet, wat is de oplossing.
Benieuwd naar een verhaal uit de praktijk? Lees dan hier de blog van Nila Struik waarin ze vertelt hoe ze haar werk uitvoert als slechthorende medewerker.